Tips om veilig te werken met een Airbrush.

Geschreven door: Dewi Boetius

|

|

Tijd om te lezen 6 min

Ga je voor het eerst werken met een airbrush, of wil je gewoon wat meer weten om zo veilig mogelijk te kunnen werken met een Airbrush? We zetten enkele tips en weetjes voor je op een rij!

Je hebt vast al eens gehoord van de fascinerende wereld van airbrush-techniek, of misschien ben je zelf al een airbrush pro. Het is zonder twijfel een van de meest leuke en makkelijke manieren om gave nail-art te creëren. ALS  je de techniek onder controle hebt to be honest… anders gooi je het liefst alles weg! Zo heb ik er echt wel een aantal versleten.  Maar met een airbrush in handen kun je moeiteloos een perfecte babyboom creëren, een mooie ombre maken, en zelfs verbluffende prints met sjablonen aanbrengen - sky is the limit!

 

Als het op airbrushen aankomt, is veiligheid absoluut prioriteit. Je wilt tenslotte geen risico's nemen als het gaat om je eigen gezondheid en die van je klanten. In onze nieuwste blogpost delen we essentiële tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je met de airbrush-techniek kunt schitteren zonder je zorgen te maken over mogelijke gezondheidsklachten.

Ventileren

In een nagelsalon draait alles om het creëren van prachtige technische sets, nail art designs en het bieden van ontspanning aan klanten. Maar naast de creativiteit en professionaliteit, is er nog een ander aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien: ventilatie. Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp, maar het is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van zowel nagelstylisten als klanten.
 

Bij airbrush designs worden soms chemische producten zoals gellak gebruikt in combinatie met aceton. Deze producten kunnen schadelijke dampen en chemicaliën afgeven. Langdurige blootstelling aan deze dampen kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoofdpijn, huidirritatie en andere gezondheidsproblemen. Een goed geventileerde ruimte zorgt ervoor dat deze dampen effectief worden afgevoerd, waardoor de blootstelling aan giftige stoffen wordt verminderd.

risico's

De airbrush trend heeft de nagelindustrie stormenderhand veroverd, en het is geen wonder waarom. Echter, te midden van alle voordelen schuilt er een potentieel gevaar dat vaak over het hoofd wordt gezien: contactallergie.

De ingrediënten in gellak, zoals acrylaten, kunnen contactallergieën veroorzaken bij sommige mensen. Dit betekent dat zelfs als je in het verleden geen problemen hebt gehad met gellak, je op een gegeven moment allergisch kunt worden voor de ingrediënten.

Contactallergie kan je herkennen aan huidirritatie rond de nagels en vingers. Symptomen kunnen zijn:

  1. Roodheid en zwelling rond de nagels.

  2. Loslaten van de nagelplaat.

  3. Blaren of huiduitslag.

  4. Een branderig gevoel.

  5. Droge en schilferige huid.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, want onbehandelde allergieën kunnen leiden tot langdurige huidproblemen.


 

PRO Airbrush tip

Wij adviseren ten zeerste om te kiezen voor airbrush-verf op waterbasis die niet giftig is. Dit minimaliseert de risico's die gepaard gaan met het gebruik van chemische producten op de huid en zorgt ervoor dat de huid vriendelijk wordt behandeld.

 

De voordelen van bijvoorbeeld de Spray tints zijn talrijk. Het is niet alleen veiliger voor de gezondheid, maar het biedt ook een uitstekende dekking. Bovendien is het veel gemakkelijker te verwijderen van de huid!

Meest gestelde vragen

Hoe kan je de gel het beste laten uitharden? Vaak smeert het nog uit, ook met gel- of waterbasis.

Als jouw gel na het airbrushen niet volledig uithard en nog smeerbaar is, kan het zijn dat er te veel vocht wordt gebruikt. Dit kan komen doordat er nog te veel water in je airbrush zit na het schoonmaken, of als je met aceton werkt, kan je mix-verhouding (mix-ratio) mogelijk niet optimaal zijn. Dit zorgt ervoor dat de gel niet goed uithardt. 

 

Wanneer je een spray-paint op water-basis gebruikt, moet deze goed drogen. Anders kan de kwaliteit van de spray-paint niet goed zijn. 

 

Probeer nog even met jouw ratio van gelpolish en aceton te ‘spelen’ om de juiste consistentie te verkrijgen. Of kies uiteraard voor een kant-en-klare spray paint voor optimale kwaliteit. Bijvoorbeeld de Spray Tints van Colortone!

Ik heb geen ervaring met een airbrush, heb je hier een training voor nodig?

Je hebt niet per se een training nodig als je op een veilige manier werkt, vooral als je een beginner bent. Maar als je van plan bent om met gelpolish en aceton te werken, raden we aan om wel een cursus te volgen om het ontwikkelen van allergieën of andere problemen te voorkomen. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen!

 

Als je weinig tot geen ervaring hebt, is het gebruiken van de bovengenoemde Spray Tints het meest beginner-friendly. Deze tints hoef je niet te mixen. Ook drogen ze aan de lucht en hoeven ze niet uitgehard te worden in een UV/LED lamp. 

Is het werken met een airbrush rommelig?

Dat hangt volledig af van hoe je te werk gaat! In het begin zul je zeker meer ‘rommel’ maken dan wanneer je al veel vaker met een airbrush hebt gewerkt. Om je goed voor te bereiden op je set en het maken van een design nemen we je mee in onze must-haves voor het (netjes) werken met een airbrush. 

Keukenpapier is je BFF bij het gebruiken van de airbrush. Wil je bijvoorbeeld van kleur veranderen, spuit jouw airbrush dan leeg op een stukje keukenpapier en veeg eventuele resten weg van jouw oppervlakken. Make it fun door keukenpapier met een leuk printje aan te schaffen, zoals deze van de Albert Heijn.

Een prullenbak voor op jouw tafel is een absolute musthave! Alle doekjes, celstofdeppers en andere wegwerp artikelen die je gebruikt kan je netjes weggooien tijdens jouw behandelingen om een rommelig werkvlak te voorkomen. 

Een pipet is jouw magic trick om snel te werken. Je gebruikt deze namelijk om water in je cup te doen, zodat je de kleur in jouw airbrush kunt uitspoelen of om aan het einde van je behandeling je airbrush helemaal goed schoon te maken. 

Gebruik tijdens je behandeling een klein kommetje of een dappendish. Hierin kun je water of aceton in doen, afhankelijk van welke producten je het liefst gebruikt bij het airbrushen. Onze voorkeur gaat naar een groter kommetje om goed door te kunnen spoelen.

Babydoekjes zijn super handig om binnen handbereik te hebben tijdens het gebruik van de airbrush. Hiermee kan je bijvoorbeeld de Spray Tints van Colortone eenvoudig mee van de huid verwijderen, of andere vlekjes mee schoonmaken. Wij raden aan parfum-vrije babydoekjes aan te schaffen om huidirritatie te voorkomen. Vooral als je veel klanten hebt die bijvoorbeeld eczeem hebben of hier gevoelig voor zijn. 


Doekjes zonder alcohol voor klanten met een extreem sensitieve huid: 


Baby lotiondoekjes van de HEMA (1,50)

Puur Babydoekjes 0% Parfum AH (2,19)

Neutral Babywipes (3,19)Heb ik paintblock nodig?

Als je met gelpolish werkt tijdens het gebruik van de airbrush is het gebruik ven een Paint Block zeker aan te raden! Dit voorkomt namelijk dat jouw klant (herhaaldelijk) in contact komt met chemicaliën in de gelpolish en aceton. Investeer daarom iets meer tijd in het aanbrengen van een Paint Block voorafgaand aan het gebruik van de airbrush omwille van hun gezondheid.

Ik heb de spray tints uitgeprobeerd en merk dat t product niet zo lekker werkt met mijn Airbrush. Ik gebruik overigens niet de RCF-49.

De Spray Tints presteren het beste met de RCF-49 vanwege de optimale afstemming tussen de producten en de variabele spuitkracht van de RCF-49. Op sommige goedkopere platforms is een airbrush vaak weliswaar voordelig, maar de spuitkracht kan minder zijn. Als je dit ervaart, kun je de Spray Tint verdunnen met water om deze aan te passen aan jouw airbrush.

Als je een airbrush hebt die oorspronkelijk is ontworpen voor canvaskunst, spuit deze waarschijnlijk standaard te krachtig. Probeer dan te experimenteren met de luchtdruk van je airbrush!

Bij het werken met een airbrush voor nagels is bewustzijn van de producten die je gebruikt en de mogelijke risico's van groot belang. Veiligheid moet altijd bovenaan staan, zowel voor de nagelstylisten als voor de gewaardeerde klanten! Kies voor de juiste producten en neem de nodige voorzorgsmaatregelen bij het werken met andere producten zoals gellak. Op deze manier kunnen we allemaal genieten van prachtige nail art, zonder concessies te doen aan onze gezondheid. Wees verantwoordelijk en zorg goed voor jezelf en anderen, terwijl je de wereld een beetje mooier maakt, nagel voor nagel. 😉

Bedankt voor het lezen van deze blogpost! Als je op de hoogte wilt blijven van nuttige informatie over nagels, trends voor nail art en nog veel meer, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Heb je twijfels of vragen, aarzel dan niet om te mailen naar info@theblooom.nl of kom langs in onze winkel. Bekijk de openingstijden hier. We staan klaar om je te helpen!

 

XOXO

 

Dewi Boetius